Luchtvochtigheid in huis te laag

Luchtvochtigheid in huis te laag?

Hoe komt de luchtvochtigheid in huis te laag? In het stookseizoen is dit een veel voorkomend probleem, vaak komt het o.a. doordat er teveel op te hoge temperatuur gestookt wordt. De centrale verwarming zorgt voor onaanvaardbare uitdroging van de ons omringende lucht. Ook uw huisdieren, vloer en planten zullen hieronder lijden. Hieronder geef ik u een aantal tips om de luchtvochtigheid in huis te verhogen!

Luchtvochtigheid te laag klachten

Veel voorkomende klachten door een te lage luchtvochtigheid:

  • Lusteloosheid
  • Hoofdpijn
  • Keelpijn
  • Droge huid.
  • Infecties: door het uitdrogen van de slijmvliezen wordt de kans op infectie vergroot. Dit alles maakt dat het met de “behaaglijk” verwarmde woningen en werkomgeving eigenlijk goed tegenvalt.
Tip 1: ventileer in huis om lage luchtvochtigheid te voorkomen in huis

Tip 1: Ventileer uw huis elke dag

Zorg voor goede ventilatie in uw huis; u kunt bijvoorbeeld deuren en/of ramen openzetten.  Ook kunt u ventilatieroosters openzetten mits u deze boven u raam heeft, dan kunt u de hele dag ventileren zonder dat u hiervoor hoeft thuis te zijn.

Probeer in de lente, zomer en herfst zoveel mogelijk te ventileren, behalve hartje winter, dan heeft dit minder zin omdat het dan koud en droog buiten is. Stook dan minder hard de centrale verwarming en/of gebruik een goede luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid in huis te verhogen.

Ook beter voor uw gezondheid

Buiten het feit dat ventilatie helpt om de luchtvochtigheid te verbeteren, helpt het ook tegen schimmel, huisstofmijt, zilvervisjes, tabsrook en fijnstof. Uw huis ruikt weer heerlijk fris en u zorgt voor een betere woonomgeving voor uzelf, familieleden en eventueel dieren.

Luchtbevochtiger voor betere luchtvochtigheid

Tip 2: koop een goede luchtbevochtiger voor meer grip op de luchtvochtigheid

Nooit meer een te lage luchtvochtigheid in huis! Door gebruik te maken van een luchtbevochtiger zal uw luchtvochtigheid in huis nooit meer te laag zijn. Kiest u bijvoorbeeld voor een variant met een automatische uitschakelfunctie, dan kunt u de luchtbevochtiger instellen op de gewenste luchtvochtigheid en zal de luchtbevochtiger automatisch uitschakelen als dit percentage is behaald.

De goedkopere varianten hebben deze functie niet, deze zijn traploos instelbaar en blijven bevochtigen tot u hem zelf uitzet. U moet dan zelf de luchtvochtigheid zelf in de gaten houden met een zogenoemde hygrometer.

Niet te warm stoken lage luchtvochtigheid in huis

Tip 3: niet te warm stoken

Alhoewel we in hartje winter het vaak heerlijk vinden om de verwarming “lekker” hoog te zetten, blijkt dat het achteraf helemaal niet zo comfortabel; de lucht wordt droog met alle gevolgen van dien; klachten zoals hoofdpijn, lusteloosheid, keelpijn zijn vaak de gevolgen. Stook dus met mate (maximaal 21 graden) indien u voorstander bent van een gezonder woonklimaat.

Leaflet klimaatbeheersing voor lage luchtvochtigheid in huis

Tip 4: Lees ons klimaatbeheersing-leaflet voor meer adviezen

Wilt u meer informatie m.b.t. luchtbevochtiging / klimaatbeheersing, lees dan onze leaflet over klimaatbeheersing aandachtig door.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

KOM  LANGS IN EEN VAN ONZE

Showrooms

GRATIS inspiratieboek?

Boordevol informatie en inspiratie met o.a. vloeren, traprenovatie, raamdecoratie, vloerverwarming, schadeherstel en onderhoud. Laat u inspireren door ons prachtige boek!

inspiratieboek