Een houten vloer dweilen - 8 Handige Tips - Parketmeester.nl
Parketmeester | Klantenbeoordeling: 9.6/10 - 114 beoordelingen
Parketmeester | Klantenbeoordeling: 9.6/10 - 114 beoordelingen
Inspiratieboek aanvragen
Een houten vloer dweilen: het is lastiger dan u denkt, er komt in werkelijkheid veel bij kijken. Hieronder vindt u 8 handige & praktische tips. Goed onderhoud is de sleutel voor een mooie houten vloer.  

Stofzuig eerst uw vloer goed voor u dweilt. 

Om grove stukken en zand te verwijderen is het verstandig om eerst goed stof te zuigen. Gebruik hiervoor altijd een stofzuiger met een parketborstelmond, dit voorkomt krassen aan uw houten vloer. Deze borstels hebben meer haren en zijn zachter voor uw vloer. Door vaker te stofzuigen verlengt u de levensduur van uw houten vloer aanzienlijk langer.  Stofzuig uw vloer dagelijks om zand en vuil zo snel mogelijk weg te nemen. Als al het losliggend vuil weg is kunt u pas beginnen met het dweilen van uw houten vloer.

Gebruik geen agressieve en algemene schoonmaakmiddelen

Dweil uw houten vloer nooit met bleekwater, ammoniak, allesreiniger, schoonmaakazijn of groene zeep. Deze middelen kunnen vaak stoffen bevatten waar uw houten vloer niet blij van wordt. Groene zeep is vaak erg vettig en geeft geen mooi resultaat. Ons advies is om een houten vloer reiniger te gebruiken die speciaal ontwikkeld is voor uw houten vloer.

 

Kan ik een houten vloer schoonmaken met stoomreiniger(machine)?
Vele verkopers van stoomreinigers beweren dat stoomreinigers geschikt zijn voor houten vloeren. Echter raden wij dit af omdat hier relatief veel warmte en vocht aan te pas komt. Zeker bij onbewerkte houten vloeren is het ongeschikt om een stoomreiniger te gebruiken.

 

Kies de juiste houtreiniger speciaal voor uw afwerking

Veel fabrikanten produceren steeds vaker “algemene reinigers” die voor elke houten vloer geschikt zijn. Voor het beste resultaat adviseren wij een reiniger die speciaal voor uw afwerking geschikt is. Heeft u bijvoorbeeld een geoliede houten vloer? Kies dan altijd een reiniger die speciaal ontwikkeld is voor een olievloer. Heeft u een gelakte houten vloer? Kies voor een reiniger speciaal voor lakvloeren.

Wilt u uw houten vloer intensief reiniger? Gebruik dan de Intensief reiniger van Parketmeester.

Olie- en hardwax vloeren

Lak vloeren

Reiniger voor lak

Laat gemorste vlekken niet te lang liggen

Om vlekken in uw vloer te voorkomen dient u gemorste vlekken direct te verwijderen.  U kunt dit het beste verwijderen door gebruik te maken van een stuk keukenrol en vervolgens na te deppen met een licht vochtige doek (eventueel een heel klein scheutje reiniger voor houten vloer). Zorg ervoor dat uw dweil of doek nooit te vochtig is. Wring uw doek goed uit alvorens u de vlek verwijderd, deze moet licht vochtig zijn.

 

Ververs uw dweilwater tijdig & houd uw doek schoon

Dweilt u met een stofwisser? Maak dan na elke ruimte uw microvezeldoek goed schoon onder de hete kraan. Wring deze goed uit zodat deze weer goed schoon is en er de volgende ruimte weer tegenaan kan. Mijn voorkeur gaat er naar uit om na elke verdieping uw dweilwater te verversen. Spoel het dweilwater door het toilet of door het afvalwaterputje om verstopping te voorkomen.

Let op uw houding tijdens het dweilen & stofzuigen

Bij het dweilen en stofzuigen is de juiste houding erg belangrijk. Zorg dat je rug altijd recht is en dat uw mooi rechtop staat. Ga niet haastig te werk, hierdoor maakt u snel onverwachte bewegingen die ernstige blessures kunnen. Verstandig is dus om genoeg tijd vrij te maken en niet te haasten. Heeft u niet genoeg tijd? Plan dan een geschikter moment of huur een schoonmaker in!

Maak een schoonmaakrooster voor routine

Zorg ervoor dat u uw vloer wekelijks dweilt. Ons advies is om een schoonmaakrooster bij te houden voor al uw schoonmaakklussen, hierdoor vergeet u nooit meer om te dweilen! U zult misschien denken; dit is toch alleen noodzakelijk voor (grote) bedrijven? Wij vinden van niet! Ook u heeft genoeg dingen aan u hoeft waardoor u wel eens een schoonmaakklus vergeet. Hierdoor heeft u een mooi overzicht van wat er gedaan moet worden en wat er al gedaan is.

Op internet kun je vele voorbeeld schoonmaakroosters vinden. Vervolgens kunt u gebruik maken met Excel. Heeft u geen Excel? Gebruik dan bijvoorbeeld Spreadsheets.

Ventileer goed zodat uw houten vloer snel opdroogt 

Laat na het dweilen de houten vloer goed drogen. Ramen en of deuren open zetten en goede ventilatie helpt hierbij. Loop pas weer over uw houten vloer als deze weer helemaal droog is. Heeft u ventilatieroosters boven uw raam? Zet deze dan helemaal open!

 

Ontdek onze parketreinigers. Speciaal voor houten vloeren.

 

 

  • Effectief dweilen, geen vuil, vlekken & strepen;
  • Geen agressieve stoffen die uw Houten vloer aantasten;
  • Voor elke afwerking een speciale reiniger!
  • De vertrouwde kwaliteit van Parketmeester.

Bekijk ook onze onderhoudswijzers voor houten vloeren!

Daar wordt u wijzer van.